דגנים מלאים וסוכרים פשוטים
מה עדיף? תה עם עוגייה או עם כפית סוכר חום? מאמר על דגנים מלאים וסוכרים פשוטים
לקבלת יעוץ אישי ממני, התקשרו עכשיו: 072-2285418 |
אישה חכמה שהגיעה אלי לקליניקה כדי לרזות 6-7 ק"ג שאלה אותי: מדוע את ממליצה לי לאכול עוגייה המכילה סוכר אבל לא מרשה לי להמתיק תה בסוכר חום? מאמרי מוקדש לה באהבה.
לכאורה כדאי להמתיק את התה בכפית סוכר חום שמשמעותה כ 20 קלוריות ולוותר על עוגייה מתוקה שמכילה כ 50 קלוריות. אבל ברפואה הטבעית אנחנו מעדיפים לבדוק כיצד המזון מתמזג עם הגוף ואיך הוא "מטייל" באיברים השונים ופחות מעניינת הכמות הקלורית.
הדגן הוא מזון היסוד של העולם עוד מימי קדם. בעבר, לפני המהפכה התעשייתית, בני האדם ניזונו מדגנים מלאים, מזינים ומשביעים. כיום 90 אחוז מהדגנים בעולם הם "לבנים", דהיינו נטולי המרכיבים הטבעיים והמזינים ויש בהם בעיקר אנרגיה פשוטה.
מהו דגן מלא?
הדגן המלא מורכב מגרעין, נבט, מעטפת סובין ומעטפות קטנות נוספות. הנבט מכיל חלבון משובח, שומן טבעי לא רווי, ויטמין E, ו-B . הסובין מספק תאית, המונעת עצירות ומסייעת לעיכול זריז ותקין. דגן מלוטש (לבן) אינו כולל את הנבט והסובין.
כל דגן מיוחד בטעמו, צורתו, צבעו ותכונותיו המזינות. את הדגן ניתן לאכול כשהוא מבושל, מאודה, נבוט או אפוי. כאשר אוכלים אותו חשוב ללעוס היטב. בהיותו עשיר בפחמימות, נזקק תהליך עיכולו לאנזים פטאלין שברוק, שמתחיל את פרוק פחמימות לחד סוכרים.
סוגי דגנים:
- חיטה – דגן אופייני לאזורנו. "ארץ חיטה ושעורה". ניתן לאוכלה נבוטה, מבושלת או גרוסה (בצורה של בורגול). ניתן להשתמש בנבט חיטה לאפיה, פשטידות, קישים. כיום מייצרים מחיטה מלאה פסטות, אטריות, קוסקוס, לחם, עוגות ודברי מאפה שונים
- שעורה – גריסי פנינה. ידועה כבעלת תכונות מרפא לבעיות עיכול שונות
- דוחן
- אורז מלא
- שיפון
- שיבולת שועל (קוואקר)
- תירס
- כוסמת (קאשה)
- מזונות מעובדים מקמח מלא: פסטה, אטריות, קוסקוס
* מזונות נוספים הנחשבים חלבון מלא מהצומח: אמרנט וקינואה.
בישול דגנים:
בבישול דגנים מלאים משתמשים בד"כ ב- 2 כוסות מים לכל כוס דגן יבש, כדי להגיע לדגן מופרד לגרגרים. כאשר רוצים בדייסה רכה מוסיפים יותר מים. מומלץ חצי כפית מלח לכל כוס דגן. רוב סוגי הדגן נזקקים ל 30-60 דקות של בישול.
בישול רגיל:
רוחצים את הדגן במים קרים. מסננים. מביאים מים לרתיחה (מים בכמות כפולה מהדגן). מכניסים את הדגן ומביאים שוב לרתיחה. מקטינים את האש ומבשלים בסיר מכוסה למשך הזמן הנדרש, עד שכל הנוזלים נספגים והדגן רך ועסיסי. כמות גדולה מידי של מים תביא ליצירת עיסה במקום לגרגירים מופרדים.
* מתכונים *
דייסת שיבולת שועל (מנה אישית):
3 כפות שיבולת שועל
¾ כוס מים
¼ כוס חלב סויה
1 כפית סוכר חום או דבש (אפשר לוותר כי התמר ממתיק במידה מספקת)
1 תמר יבש אורגני קצוץ
להכניס לסיר קטן. להרתיח ולבשל בגז נמוך ללא מכסה כ 10 דקות.
להוסיף ¼ כפית קינמון ולהמשיך לבשל כ 3-5 דקות עד לקבלת עיסה.
להוציא מהגז ולהעביר לצלחת. לפזר 2 אגוזי מלך קצוצים.
אורז מלא פשוט וטעים:
1 כוס אורז מלא
2 כוסות מים
בצל יבש קצוץ
1 גזר קצוץ
¼ צרור פטרוזילה – לקצוץ דק
½ כפית מלח ים
1 כף שמן בכבישה קרה
לטגן את הבצל בשמן עד שיתחיל להזהיב מעט
להוסיף את הגזר - להמשיך לטגן כ 2 דקות
להוסיף את האורז והמלח ולטגן כ 2 דקות
להוסיף מים ולהביא לרתיחה. ולהמשיך לבשל ללא מכסה.
כאשר המים מגיעים לגובה האורז, להקטין גז ולכסות. לבשל 40 דקות.
להניח ½ שעה בסיר מכוסה.
לפזר פטרוזיליה, לערבב ולהגיש.
תבשיל כוסמת:
1 כוס כוסמת
2 כוסות מים
4 בצל ירוק
1 גזר מגורד
2 כפות כוסברה קצוצה
1 פלפל צהוב קצוץ
1 כף שמן כבישה קרה
½ כפית מלח
¼ כפית כמון
1 כף אבקת ירקות אורגנית
לטגן מעט את הבצל בשמן. להוסיף פלפל וגזר ל 2 דקות טיגון.
להוסיף את יתר החומרים ולהביא לרתיחה.
להנמיך את האש, לכסות ולבשל כ 40 דקות.
ליצירת קשר ופרטים נוספים על מירה כהן שטרקמן נטורופתית N.D ,R.Na
לקבלת יעוץ אישי ממני, התקשרו עכשיו: 072-2285418 |